Steden & dorpen

Steden & dorpen

OMLIGGENDE DORPEN & STEDEN t.o.v. MAINBRESSON

PLAATS INWONERS KM BIJZONDERHEDEN + WINKELS
Mainbresson 85 0 * bloemist
* slager (zaterdagochtend)
Grandrieux 88 1,5 * Kasteelkerk
Parfondeval 149 4 * Restaurant
* Kasteelkerk
* wandelroute in dorp
* een van de mooiste dorpjes van Frankrijk 
Roqcuigny 690 5 * Café
* Kasteelkerk
Brunehamel 511 7 * Bakker,
* supermarktje (Proxi)
* restaurant met do pizza (Chateaubriand),
* café
* garage
* apotheek
* slager
* friterie op zaterdagavond
Rozoy sur Serre 1.079 8 * Bakker 2x,
* supermarkt (Intermarche inclusief pinautomaat)
* bouwmarkt (Bricomarché)
* apotheek
* slager
* presse (kranten e.d.)
* afhaal (patat / shoarma)
Rumigny 369 14 * Kasteel
Aubenton 713 15 * Bakker,
* Restaurant (Table de Maya),
* Supermarktje
Montcornet 226 17 * Bakker (goede patissier)
* Restaurants
* Cafe
* Afhaal (patat / shoarma)
* Supermarkt (Carrefour)
* Bank (inclusief pinautomaat)
Liart 521 15 * Bakker,
* Café
* Restaurant
* Supermarkt
* Bank
Signy le Petit 1.290 25 * Bakker
* Restaurants
* Supermarktje
Mon Idee   27 * o.a. tweede hands winkel met meubels
Hirson 9.000 29 * Stadje met regiofunctie, grote supermarkten, doe-het-zelf zaken
Vervins 2.653 28 * Stadje met regiofunctie, grote supermarkten, restaurants
Signy l’Abbaye 1.340 23 * Mooi dorpje, restaurant (Auberge De L’abbaye)
Rethel 8.000 32 * Stadje met regiofunctie, grote supermarkten, restaurants
Laon 27.000 60 * Historische grote stad 
Charleville-Mezieres 51.000 46 * Historische grote stad 
Saint-Quentin 59.000 77 * Historische grote stad 
Reims 188.000 63 * Champagne stad met zeer groot commercieel terrein (Cormontreuil) met zeer grote variatie aan winkels

Meer informatie:

Parfondeval

met de auto: 5 minuten
wandelend: verschillende routes vanaf 1 uur

Parfondeval is een klein dorpje in het departement Aisne, vlakbij Mainbresson en gelegen in de regio Hauts-de-France. Het is een rustige en idyllische plek met prachtige natuur en een rijk cultureel erfgoed. Het is gekozen tot 1 van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Als je op zoek bent naar een leuk uitje vanuit Mainbresson ben je hier bij de juiste plek.

 

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen tijdens je bezoek aan Parfondeval:

 • Bezoek het kasteel van Parfondeval, een indrukwekkend gebouw uit de 16e eeuw dat boven op een heuvel staat en prachtig uitzicht biedt over het dorpje en de omgeving. Het kasteel is open voor bezoekers en biedt rondleidingen met gidsen die vertellen over de geschiedenis van het kasteel en de regio.

 • Wandel door de oude wijken van het dorpje en bewonder de prachtige oude huizen en gebouwen. Er is ook een kleine marktplein met winkeltjes en een terrasje waar je kunt genieten van een kopje koffie of een hapje eten. Let er wel op dat deze maandag gesloten is. Ook in de herst en winterperiode zijn de openingstijden anders. Dus kijk eerst op https://www.lerelaisdelachouette.fr 

Rethel

30 minuten rijden

Rethel is een stadje dichtbij Mainbresson. Het is een historische stad met een aantal bezienswaardigheden en culturele activiteiten. Als je een middagje naar Rethel gaat, zijn hier enkele dingen die je zou kunnen doen:

 • Bezoek de Notre-Dame de Rethel kathedraal, een indrukwekkend gebouw uit de 11e eeuw met prachtige gotische en romaanse architectuur.

 • Ga naar het Musée Départemental de la Tapisserie, een museum dat gewijd is aan tapijten en textielkunst. Het museum bevat werken van bekende kunstenaars en heeft ook een afdeling met historische tapijten.

 • Wandel door het centrum van de stad en bewonder de oude gebouwen en monumenten, zoals het oude stadhuis en het huis van de bisschop. Het is best een leuke winkelstad en heeft verschillende restaurants en barretjes. 

 • Ga naar het Parc du Château d’Eau, een park met een mooie tuin en een kunstgalerie. Het park is een rustige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

De afstand van Rethel naar Mainbresson is ongeveer 32 kilometer. Met de auto zou het ongeveer een half uur duren om van Rethel naar Mainbresson te rijden, afhankelijk van de verkeerssituatie.

Tip: bij het station van Rethel gaat de TGV  naar Parijs

Rocroi

35 minuten rijden

Rocroi, aan de rand van de Ardennen, is een authentiek gebleven vestingstadje. Een groot deel van de militaire gebouwen zijn nog grotendeels in originele staat bewaard gebleven. Het strak opgebouwde dorp uit de zestiende eeuw was helemaal ingesteld op de verdediging, met een strak stratenplan zodat de soldaten snel bij de vestingwerken konden komen. Het is leuk om een rondje te wandelen over de wallen, die in totaal zo’n vier kilometer tellen. De belangrijkste strijd die hier werd geleverd was de Slag bij Rocroi, een overwinning van de Fransen op de Spanjaarden, wat het einde van de Dertigjarige Oorlog inluidde. Aan het einde van de zeventiende eeuw drukte ook de bekende bouwmeester Vauban nog zijn stempel op het stadje, door de bouw van een arsenaal en de versteviging van de vestingen.

Een wandeling is hier te downloaden

Charleville-Mézières

45 minuten rijden

Charleville-Mézières is een stad  ten noordoosten van Mainbresson. De stad is bekend om zijn culturele bezienswaardigheden en om zijn mooie parken en tuinen.

Een dagje uit naar Charleville-Mézières kan er als volgt uitzien:

 • ‘s Ochtends kun je een wandeling maken door het Parc de la Semois, een mooi park aan de oevers van de rivier de Semois. Hier kun je genieten van de natuur en misschien zelfs een picknick houden op een van de vele bankjes in het park.

 • ‘s Middags kun je naar het Musée Rimbaud gaan, een museum dat is gewijd aan de Franse dichter Arthur Rimbaud. Hier kun je meer leren over het leven en de werken van Rimbaud, en misschien zelfs wat gedichten van hem lezen.

 • Als je in de zomer naar Charleville-Mézières gaat, kun je ook een bezoek brengen aan het Parc de la Plante, een mooi park met fonteinen, bloemen en bomen. Hier kun je heerlijk ontspannen op een bankje in het zonnetje. 

 • Charleville-Mézières is een leuke winkelstad, met talloze winkels en boetiekjes waar je kleding, sieraden, boeken en andere leuke spullen kunt kopen. Het historische plein Place Ducale is een mooie plek om wat te shoppen of gewoon om rond te slenteren en de sfeer op te snuiven. Op het plein bevinden zich ook talloze terrassen en cafés, waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee of van een lekker glas wijn. Het plein is omgeven door mooie historische gebouwen, zoals het Hôtel de Ville en het Musée Rimbaud, dus je kunt ook hier genieten van het culturele aanbod van de stad. In de zomer worden op het plein vaak evenementen georganiseerd, zoals muziekoptredens en markten, dus het is zeker de moeite waard om te checken of er iets leuks te doen is tijdens je bezoek.
 • ‘s Avonds kun je naar een restaurant in het centrum gaan om te genieten van de lokale specialiteiten, zoals boeuf bourguignon en coq au vin. Als je nog energie over hebt, kun je ook een bezoek brengen aan een concertzaal of een ander uitgaansgelegenheid.

Het is ongeveer 46 kilometer vanuit Mainbresson naar Reims. Als je de reis met de auto maakt, zou de reistijd ongeveer 46 minuten duren, afhankelijk van de verkeersomstandigheden.

 

Laon

50 minuten rijden

Laon is een stad in het noorden van Frankrijk, gelegen in het departement Aisne in de regio Hauts-de-France. Het is een historische stad met veel bezienswaardigheden en culturele activiteiten. Als je een dagje naar Laon gaat, zijn hier enkele dingen die je zou kunnen doen:

 • Bezoek de Notre-Dame-van-Laon, een indrukwekkende Romaanse kathedraal die dateert uit de 12e eeuw. De kathedraal staat op een heuvel boven de stad en biedt prachtig uitzicht over Laon en de omgeving.

 • Wandel door de historische wijken van de stad, zoals de “Cité de l’Évêché” en de “Cité Saint-Pierre”, en bewonder de oude gebouwen en monumenten, zoals de Saint-Martin-de-Laon abdij en het oude stadhuis.

 • Ga naar het Musee de Laon, waar je kunstwerken en historische voorwerpen uit de regio kunt bekijken.

 • Geniet van de natuur in het Parc du Château, een groot park met wandelpaden, een vijver en een kasteel.

In de zomer kun je ook een picknick houden in het park of deelnemen aan activiteiten en evenementen die in de stad worden georganiseerd, zoals muziekfestivals en markten. In de winter kun je de stad bekijken tijdens de kerstperiode, wanneer Laon versierd is met lichtjes en kerstmarkten.

De afstand van Laon naar Mainbresson is ongeveer 80 kilometer. Met de auto zou het ongeveer 50 minuten duren om naar Laon te rijden vanaf Mainbresson, afhankelijk van de verkeerssituatie.

Reims

1 uur rijden

Reims is een historische stad in het noordoosten van Frankrijk, gelegen in de regio Grand Est. De stad is bekend om zijn kathedraal Notre-Dame de Reims, waar veel Franse koningen zijn gekroond, en om zijn champagnehuizen.

Een dagje uit naar Reims kan er als volgt uitzien:

 • ‘s Ochtends kun je naar de Notre-Dame de Reims gaan om de prachtige gothische kathedraal te bewonderen. De kathedraal is een UNESCO-Werelderfgoed en bevat veel prachtige kunstwerken en glas-in-loodramen.

 • Vervolgens kun je naar een van de champagnehuizen in de stad gaan, zoals Champagne Taittinger of Champagne Pommery, om een rondleiding te krijgen en wat champagne te proeven.

 • ‘s Middags kun je een wandeling maken door de historische wijk Saint-Remi, waar je de Basilique Saint-Remi kunt bezoeken, een prachtige romaanse basiliek. Je kunt ook het Musée Saint-Remi bezoeken, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad.

 • Als je in de zomer naar Reims gaat, kun je ook een bezoek brengen aan het Parc de la Patte d’Oie, een groot park met mooie tuinen, fonteinen en vijvers. Hier kun je heerlijk ontspannen op een bankje in het zonnetje.

 • ‘s Avonds kun je naar een restaurant in het centrum gaan om te genieten van de lokale specialiteiten, zoals quiche Lorraine en coq au vin. Als je nog energie over hebt, kun je ook een bezoek brengen aan een jazzclub of een ander uitgaansgelegenheid.

Het is ongeveer 63 kilometer vanuit Mainbresson naar Reims. Als je de reis met de auto maakt, zou de reistijd ongeveer 1 uur duren, afhankelijk van de verkeersomstandigheden.