Historie / musea

Historie / musea

Mainbresson ligt precies op de rand van de Franse Ardennen en de Aisne (Thiérache-streek) , met een veelbewogen geschiedenis waarvan je vaak nog restanten en gebouwen ziet. In Sedan bijvoorbeeld ligt het grootste versterkte kasteel van Europa, dat is gebouwd tijdens de 100-jarige oorlog. In die periode werden veel woningen en kerken versterkt tot ware vestingen, compleet met schietgaten, uitkijktorens en donjons. Er is een aparte route die je kunt volgen langs de zogeheten ‘La Route des Eglises Fortifiées de Thiérache’. Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de Eerste en Tweede wereldoorlog zijn in de Ardennen belangrijke veldslagen uitgevochten, waarbij veel slachtoffers vielen. Over de oorlogswonden die door de tijd heen geslagen zijn, is veel te vinden in het indrukwekkende  ‘Museum van Oorlog en Vrede’ in Novion-Porcien.

Hieronder een kleine selectie van wat musea. Helaas hebben we niet de mogelijkheid alle musea in de buurt te beschrijven, maar in het huis liggen allerlei folders en boekjes met nog veel meer adviezen en tips.

Oorlogsmusea e.d.

De regio is vooral tijdens de 1e wereldoorlog het toneel geweest van zware veldslagen. Op meerdere plekken is dit op indrukwekkende wijze terug te vinden. Hieronder vindt u een paar sites waar u meer informatie hierover kunt terugvinden.

Brits militair kerkhof in Montcornet

Novion-Porcien – 25 km:

Museum over 3 oorlogen, inclusief WO I en WO II

Reims – 70 km

Fort de la Pompelle, over 1ste wereldoorlog

Verdun – 138 km:

Zeer interessant voor een lange dag weg, of om een overnachting te boeken om rustig alles te kunnen bekijken.

http://www.expeditieverdun.nl/slagvelden.php

Overzicht musea

Een overzicht van de musea in de streek Thierache

Parfondeval

Museum over ambachten van vroeger en over kasteelkerk

Aubenton
Museum over pionier in luchtvaart Jean Mermoz  

Saint Michel

Museum over platteland en bosleven

Vervins

Museum over de Thierache